De meerwaarde van een verpakking

Een verpakking heeft verschillende doeleinden. De belangrijkste zijn:

  • Bescherming van het product
  • Communicatie

Op het gebied van communicatie gaan we tegenwoordig zelfs zo ver dat we door middel van zogenaamde slimme verpakkingen de houdbaarheid, versheid en traceerbaarheiToPost-FullSizeRender-2d van het product kunnen achterhalen, zonder het product zelfs maar te hoeven zien.

(Bron afbeelding: http://www.packagingdigest.com/smart-packaging)

Daarnaast speelt de aantrekkelijkheid van het gehele plaatje natuurlijk ook een belangrijke rol. De verpakking draagt wel degelijk bij aan de uitstraling van een product. Onbewust hebben kleuren, vormen, teksten etc. een grotere invloed op het koopgedrag van consumenten dan dat ze vaak denken. Merken gaan vaak zo diep hierop in dat kleuren en merknamen in verschillende landen verschillend zijn. In veel landen is bijvoorbeeld naturel chips verpakt in een blauwe verpakking, terwijl wij dit als een rode verpakking kennen. Ook wordt er slim ingespeeld op kinderen. Wanneer je in de supermarkt gaat rondkijken op kind ooghoogte zul je zien dat de verpakkingen kleuren en afbeeldingen bevatten die kinderen erg interessant ervaren. De volgende keer dat je in de supermarkt rondloopt, kijk je dus wellicht met een heel ander oog naar producten… Paper-Water-Bottle-

Dan is er ook nog een gedeelte aan producten met een duurzame verpakking. Vaak voegt dit wat toe aan het complete concept en is de inhoud ook duurzaam, biologisch of van plantaardige afkomst. Dit is een snel groeiende trend, omdat de consument het steeds belangrijker gaat vinden wat hij of zij consumeert en hoe groot zijn of haar ecologische voetstap is. Binnen deze trend wordt vooral gespeeld met soorten verpakkingsmateriaal. Zo bestaan er tegenwoordig zelfs verpakkingen gemaakt van paddenstoelen, bamboe en zelfs voedselafval!

(Afbeelding: Papieren water fles; Bron: https://www.verpakkingsprofs.nl/nieuws/9-x-de-meest-duurzame-verpakkingsmaterialen)

Soms wilCampbelllen merken simpelweg inspelen op het humeur van consumenten. Een mooi voorbeeld is Campbell, bekend van de blikverpakkingen met soep. Met hun nieuwe campagne spelen zij geweldig in op de negativiteit in de wereld die we veel zien in de media.

(Bron afbeelding: www.thedieline.com)

ChoKoe_Product_categorie_special_3seizoensproducten

In een vorig blogbericht schreven we er al over, maar ook gepersonaliseerde verpakkingen kunnen niet in dit artikel ontbreken. Hoe zorg je er als merk nu echt voor dat jouw product gekocht wordt? Precies, meerwaarde creëren. En wat wordt er nu persoonlijker dan je eigen naam op die pot pindakaas of op die chocoladeletter?

 (Bron afbeelding: www.chokoe.nl)

Natuurlijk blijft de functionaliteit van een verpakking ook erg belangrijk. Een goed voorbeeld van hoe het niet moet is deze avocado verpakking, waarbij het fruit is ontdaan van zijn natuurlijke verpakking. Deze afbeelding ging viral met veel kritiek naar de leverancier. Let dus altijd goed op welke boodschap je wilt overbrengen en daadwerkelijk overbrengt met je product!everancier. Let dus altijd goed op welke boodschap je wilt overbrengen en daadwerkelijk overbrengt met je product! packaged_calavo_avocado_halves-christine_kizik-facebook_bfd4bcf25911d1563c8cc0c79f07674f

(Bron afbeelding: www.today.com)

Ben je nu zelf nog op zoek naar een mooie verpakking om jouw product in te verpakken? Of een compleet nieuw (verpakkings)concept? Wij denken graag met je mee! Bezoek onze site of neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken!